Utebliven skolidrott drabbar barn negativt

Vallöftet kring ökad skolidrott har nu dragits tillbaka, och barn i skolor kommer inte få mer skolidrott. Detta beslut har tagits utan hänsyn till barnen och det har riktats skarp kritik mot utebliven skolidrott. 

Idrottsminister Gabriel Wikström har uttalat att det inte blir något med vallöftet om att öka timantalet för skolidrott i Sverige, vilket många är kritiska mot. Men barnen vill ha sin idrott!

Elever och lärare ser det som negativt

Det finns inte tid till att utöva eller lära sig favoritsporten på skolidrotten. Den som vill spela mer innebandy med proffsiga innebandyklubbor från Salming på skolidrotten får tyvärr stå sitt kast. Samma gäller andra sporter, oavsett utrustning. I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om att både elever och lärare är besvikna på att det inte blir mer idrott i skolan. Amanda som går i klass 7 säger att hon vill ha mer idrott eftersom hon nu tycker att de inte hinner med att göra så mycket eller lära sig nytt på den idrott som finns. Amandas klasskompis Jacob håller med om detta och säger även att han tycker att han blir mer koncentrerad i skolan efter att man haft idrott på schemat.

Skolidrott ger bättre skolresultat och hälsa

Och i linje med det Jacob sa, står det i tidningen HD att pojkar kan gynnas extra mycket av satsning på idrott i skolan, eftersom de i större mån blir bättre koncentrerade av fysisk aktivitet. Med en timmes skolidrott per dag så blir pojkars resultat i skolan bättre, i alla fall om man tittar på det projekt som utförts i flera Malmöskolor. Ökad skolidrott är ett kostnadseffektivt sätt för att höja elevers studieresultat, jämfört med andra metoder som testats genom åren. Men trots detta får den redan nedmonterade skolidrotten runt om i landet inte den förändring som många hoppats på, vilket kan ha negativa konsekvenser både för barns hälsa, idrottsintresse och för skolgången.