Sotji skrivet i snö

Snart är det OS!

Snart börjar vinter-OS i Sotji i Ryssland. Det har redan skrivits mycket om det i tidningarna, och då har det inte handlat om idrottarna som kommer att delta. Inte i första hand, i alla fall. 

För det första så ligger Sotji väldigt långt söderut i Ryssland, och det är ett av få ställen där det sällan snöar på vintern. Vintrarna i Ryssland är kalla och det snöar mycket. Men inte i Sotji, och det är där som OS ska hållas. Det är lite som om Sverige skulle ha vinter-OS i Malmö, även om det finns berg kring Sotji. Det finns det inte kring Malmö.

Politiska konflikter

Men det som har fått störst uppmärksamhet är de ryska anti-gaylagarna, och hot om att de utländska idrottsmän och –kvinnor som protesterar mot dem kommer att hamna i fängelse. Vid förra vinter-OS, i Vancouver, fanns ett Pride House, och det fanns det också vid sommar-OS 2012 och fotbolls-EM samma år. Men den ryska justitieministern avslog ett sådant i Sotji. Alla organisationer som är verksamma i Ryssland måste nämligen ha ett tillstånd från regeringen.

Tjerkesserna, en folkgrupp som levde i regionen där Sotji ligger ram till 1864, har också protesterat mot att OS hålls på det område som de bodde i – kanske från stenåldern och fram till att ryssarna tog över området. Många tjerkesser flydde till Turkiet, men många bor också kvar i Ryssland. Även under de senaste åren har det varit oroligt i regionen, med strider i Tjetjenien, Ossetien och andra provinser som hör till Ryssland, men där det bor andra folkgrupper.

Sporterna

Men framför allt handlar vinter-OS om sport. Totalt tävlar man i 15 sporter, uppdelade i flera grenar. Sporterna är utförsåkning, skidskytte, bob, längdskidåkning, curling, konståkning, freestyle-skidåkning, ishockey, rodel, nordisk kombination, short track, skeleton, backhoppning, snowboard och hastighetsåkning på skridskor.

Vilken är din favoritsport i vinter-OS? Tele2 gjorde en undersökning, där de flesta svarade att de skulle se längdskidåkningen. Det är alltså den populäraste OS-sporten i Sverige.