Har du hört talas om ”svensk husgymnastik”?

Har du någonsin sett sådana här bilder förut? De kanske ser ut som något från en science fiction-film, men det är faktiskt riktiga fotografier från över hundra år sedan! Den här bildserien kallas ”svensk husgymnastik” och utvecklades av Pehr Henrik Ling i början av 1800-talet. De här ovanliga bilderna togs 1913 av Theodor Bergquist, föreståndare för Svenska gymnastikinstitutet i Bad Wörishofen i Tyskland. Pehr Henrik Ling anses också av del att vara den moderna massagekonstens fader!

Vad är det?

Vad är då ”Swedish house gymnastics”? Det är inte det senaste inom elektronisk music, utan det en tidig typ av cirkelträning. Den går ut på att göra olika sträckningar och ställningar inne i eller runt ett hus – därav namnet! De här ovanliga bilderna togs 1913, när denna typ av träning fortfarande var relativt ny i de flesta hem. Dagens träningskultur hade inte hittat in i de europeiska hemmen ännu.Hur ser det ut?

Övningarna i svensk husgymnastik är enkla, men de kan utföras på flera olika sätt. På de här bilderna kan du se människor som gör ett antal olika övningar, bland annat knäböj, utfall och armlyft. Det förekommer även balansering och stretching – något som fortfarande är en del av den moderna gymnastiken. Att detta är något som ska göras i skjorta och slips är däremot något som inte överlevt till våra dagar!

Hade du velat prova svensk husgymnastik? Detta kanske är nästa retrotrend!